Wie ben ik?

Wie ben ik?

Mijn naam is Frieda Serné, bouwjaar 1961, afkomstig uit Amsterdam. Mijn professionele leven heeft zich grotendeels afgespeeld in het on­derwijs maar mijn basis ligt in de creatieve hoek: ik heb de kunstacademie gevolgd en ben begonnen als docent beeldende vorming.

Na de Pedagogische Academie ben ik in de jaren ‘80 gestart als leerkracht in het projectonderwijs. In die tijd communiceerde ik veel met de groep over doelen, werkwijze, rol- en taakverdeling. Ik werd daar erg enthousiast van. Ik heb mij toen ook voorgenomen om mijn carrière in het onderwijs al­leen maar in te vullen met visie en uitgangspunten die dicht bij mijn manier van leven passen. De overstap naar het Jenaplanonderwijs leek een logische maar bleek toch nog te beperkt: leerlingen werkten welliswaar met een weektaak maar van enige vrijheid was nog geen sprake. Na een korte omzwerving kwam in 2010 de vacature van algemeen directeur op Daltonschool de Akker op mijn pad. Het Daltononderwijs omvatte op dat moment alles wat ik als belangrijk ervaar voor het onderwijs.

In een onrustige periode van fusies en verhuizingen bleek ik goed in staat ons team te coachen. Ondanks alle veranderingen lukte het goed om het team te blijven motiveren en samen te laten werken maar daarbij ook de autonomie van de individuele docenten te borgen. Mijn interesse in coaching was gewekt.

Inmiddels heb ik de opleiding tot Kunstzinnig Dynamisch Coach aan erkend leerinstituut de Kleine Tiki succesvol afgerond en ben ik gestart met mijn eigen praktijk. Naast het coachen geef ik ook creatieve workshops in allerlei disciplines. Van beeldhouwen tot Tiffany, van schilderen tot metaalbewerking. Tijdens deze workshops kan ik het niet laten om de deelnemers op lichte wijze te coachen en zich bewust te laten worden van hun ingesleten gewoontes en onbenutte talenten. Het bloed kruipt nu eenmaal…